banner_psixofeli

Ο φθόνος φθείρει τον φθονερό, φονεύει τον φθονούμενον.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Μεγάλη Εβδομάδα 2017


17/4/2017

Μεγάλη Εβδομάδα 2017

Με κατάνυξη, όπως αρμόζει στο πνεύμα των ημερών, τελέσθηκαν στον ναό μας οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την οποία σύμφωνα με το Ιερό Χρυσόστομο:

…ἡ χρονία τοῦ διαβόλου κατελύθη τυραννὶς, ὁ θάνατος ἐσβέσθη, ὁ ἰσχυρὸς ἐδέθη, τὰ σκεύη αὐτοῦ διηρπάγη, ἡ ἁμαρτία ἀνῃρέθη, ἡ κατάρα κατελύθη, ὁ παράδεισος ἀνεῴχθη, ὁ οὐρανὸς βάσιμος γέγονεν, ἄνθρωποι τοῖς ἀγγέλοις ἀνεμίγησαν, τὸ μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ ἤρθη, τὸ θριγκίον περιῃρέθη, ὁ τῆς εἰρήνης Θεὸς εἰρηνοποίησε τὰ ἄνω καὶ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς.

Την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα εψάλη ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας και έγινε η λιτανεία της ιεράς εικόνος του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, τελέσθηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου «εἰς ἴασιν ψυχῆς τε καί σώματος», παρουσία πλήθους πιστών οι οποίοι χρίστηκαν υπό των ιερέων με αγιασμένο έλαιο. Εν συνεχεία τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης.

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, με τη δέουσα ιεροπρέπεια, τελέσθηκε η Ακολουθία των Αγίων Παθών, με τους ευλαβείς ενορίτες να κατακλύζουν τον ναό για να παρακολουθήσουν βήμα – βήμα μέσα από τα δώδεκα ευαγγέλια τα Άγια Πάθη του Χριστού. Μετά το πέρας της ακολουθίας, παιδιά και στελέχη της Ενοριακής Νεολαίας καθώς και απλός κόσμος, παρέμειναν στον μικρό Ναό για τον στολισμό του Επιταφίου.

Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της αποκαθήλωσης εψάλησαν τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, ενώ με το πέρας της πρωινής ακολουθίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι την έξοδο του Επιταφίου ο κόσμος συνέρεε αδιάκοπα για να προσκυνήσει τον παθόντα και ταφέντα Κύριο.

Για πρώτη φορά φέτος, με κοινή απόφαση των προέδρων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των ιερών ναών Αγίου Θεράποντος, Αγίου Θωμά, Αγίου Γερασίμου και Αγίου Γεωργίου και με τη συνεργασία της Δημάρχου Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη, έγινε συνάντηση των Επιταφίων των ως άνω ναών στη διασταύρωση των οδών Ούλωφ Πάλμε και Λ. Παπάγου, με σκοπό τη συνεύρεση κλήρου και λαού με την ευκαιρία της λατρευτικής αυτής συνάξεως και τη διαπροσωπική κοινωνία αγάπης, ανταλλαγής ευχών και αλληλοσυγχώρησης.

Tο πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ μετά την Πρώτη Ανάσταση και τη Θεία Λειτουργία, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, παιδιά και στελέχη των κατηχητικών βοήθησαν στον στολισμό του Ναού για την βραδινή τελετή της Αναστάσεως, καθώς και στην ετοιμασία των πασχαλινών αυγών που μοιράζονται στους πιστούς στον Εσπερινό της Αγάπης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών τελέστηκε η Παννυχίδα του Μεγάλου Σαββάτου, η τελετή της Αναστάσεως και εν συνεχεία ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, στον Εσπερινό της Αγάπης, το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο ανεγνώσθη στα ελληνικά και στα αγγλικά, ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως γύρω από τον Ναό ενώ μετά το πέρας του Εσπερινού οι ιερείς μοίρασαν στο εκκλησίασμα πασχαλινά κόκκινα αυγά.

Διαβάστε επίσης...