Menu Close

Η μετάθεση της γιορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου

Αγία Σκέπη

[…] Η μετάθεση της γιορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την 1η Οκτωβρίου στην 28η Οκτωβρίου έγινε το 1952. Η σχετική εγκύκλιος 701/31-10-1952 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει τα εξής:[1]

Πρὸς τοὺς Σεβασμιωτάτους Ἱεράρχας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος ἐν τῇ συνεδρίᾳ αὐτῆς τῆς 21ης λήγοντος μηνὸς ἤκουσε τοῦ Μακαριωτάτου Προέδρου αὐτῆς εἰσηγουμένου, ὅπως ἡ ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἀγομένη τῇ 1ῃ Ὀκτωβρίου, συμπανηγυρίζεται τῇ 28ῃ αὐτοῦ, ἐν συνδυασμῷ πρὸς τὴν κατ᾿ αὐτὴν τὴν ἡμέραν τελουμένην Ἐθνικὴν ἑορτὴν, δεδομένου ὅτι τὸ Ἔθνος ἡμῶν ἀνέκαθεν συνέδεσε τὰ μεγάλα αὐτοῦ ἐθνικὰ γεγονότα μετὰ θρησκευτικῶν ἐκδηλώσεων, καὶ δὴ καὶ μάλιστα ἑορταστικῶς ἀπέδωκε τὰ εὐχαριστήρια αὐτοῦ εἰς τὴν Ὑπέρμαχον Στρατηγόν, τὴν ἀείποτε προστατεύσασαν καὶ σωτηρίῳ σκέπῃ σκεπάσασαν τὸ εὐσεβὲς τῶν Ἑλλήνων Γένος.

Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός αναγνωρίζεται μέσα από το περιεχόμενο της Εγκυκλίου, ότι ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι. Η Ορθοδοξία δίδαξε και δώρησε στον Ελληνισμό την πίστη και την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο. Ο Ελληνισμός προσέφερε το πνεύμα και τις ιδέες για τις αξίες της ζωής και οργάνωσε με μεγαλύτερη δικαιοσύνη την κοινωνική ζωή. Ιδιαίτερα η συνάντηση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού υπήρξε το μέγα αγαθό της ανθρώπινης ζωής, στην ελευθερία.

[1] «Ἐκκλησία», ἐπίσημον δελτίον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Ἀριθ. 20, 1 Νοεμβρίου 1952, σελ. 305.

Γεώργιος Παπατζανάκης, Η Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο συνεορτασμός με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ, έτος ΝΣΤ΄, τεύχος 9, Οκτώβριος 2007.